EKOLOJİ
EKOLOJİ
Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.
Habitat: bir türe ait bireylerin hayatını en iyi şekilde sürdürebildiği doğal yaşam alandır. Habitat büyüklüğü değişkendir deniz kadar büyük olabilir insan bağırsağı kadar küçük olabilir.
Ekolojik niş: Bir canlının bulunduğu ortamdaki tüm faaliyetlerini ifade eder. Beslenmesi , çoğalması , diğer canlılarla ilişkileri , yaşama biçimi vb.
Ekolojinin ilgisi alanına giren biyolojik organizasyon düzeylerinden bahsedelim:
Yukarıdaki renkli şekilde en ufak birim organizma en büyük biyosferdir.
Populasyon: Belirli bir bölgede aynı türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa populasyon denir aralarında çiftleştiklerinde verimli döller oluşturan (kısır olmayan) canlılar aynı türdendir. Örneğin Efteni gölündeki aynalı sazan populasyonu , Bolu dağındaki doğu ladinleri vb. Populasyon belirtmesi için kesinlikle bir canlı türü ve belirlenmiş bir bölge ifade edilmelidir.
Komünite: Belirli bir bölgede karşılıklı ilişkiler içinde bulunan tüm populasyonların oluşturduğu topluluk birlikte komüniteyi oluşturur. Beyşehir gölü komünitesi içinde yaşayan bitki ve balık populasyonlarını içine alır. Bolu dağı komünitesi çam populasyonlarını , mantar ve karınca populasyonlarını da içine alır vb.
Biyotop: Bir komünitedeki canlıların hayatını devam ettirebilmeleri için gereksinim duydukları coğrafi alana denir. Biyotopun büyüklüğü pek çok faktöre göre değişir.
Ekoton: Komüniteler arası geçiş bölgeleridir özellikleri bakımından geçişe konu olan komünitelerden tür sayısı birey sayısı gibi faktörlerce farklıdır.
Ekosistem: Belirli bir bölgede birbirleriyle etkileşimde bulunan canlılar ile bunların içinde bulunduğu cansız çevre birlikte ekosistemi oluşturmaktadır. Komünitede cansızlar yoktu ekosistem komünitenin cansızları da kapsayan genişletilmiş halidir. Sapanca gölü ekosistemi, karadeniz bölgesi ekosistemi vb.
Biyosfer: Yeryüzünde canlıların yaşadığı alanların tümü birlikte biyosferi oluşturur. Biyosfere ayrıca ekosfer de denir. Atmpsferin birkaç kilometre yüksekliğinden yerin bir kaç km altına kadar olan kısımı kapsar.
Yorumlar
Yorum Gönder